VERSLAG JAARBIJEENKOMST 28 SEPTEMBER 2023
Wiebe opent de jaarbijeenkomst met het volgende ‘gebed van de kerk’ van Martin Luther King. Het gebed is een schreeuw voor gelijkheid, eenheid en naastenliefde.
Heer, wij danken U voor uw kerk, gegrondvest op uw Woord, wat ons uitdaagt om meer te doen dan te zingen en te bidden, maar erop uit te gaan en te werken, alsof het antwoord op onze gebeden van ons afhang en niet van U. Help ons om te beseffen dat de mensheid geschapen is om te stralen als de sterren en om tot in eeuwigheid voort te leven. Geef ons, zo bidden wij, volmaakte vrede. Help ons om samen te lopen, samen te bidden, samen te zingen en samen te leven tot die dag dat al Gods kinderen – zwart, wit, rood, bruin en geel – zich gemeenschappelijk verheugen in de heerschappij van onze Heer en God.
Martin Luther King is bekend van zijn rede: ‘I have a dream …’ Missie Dordt heeft als droom dat iedere Dordtenaar op een positieve manier in aanraking mag komen met kerk en geloof. Dat is ook het verlangen van de Protestantse Kerk in Nederland, die pioniersplek Staartlicht ondersteunt. In de visienota ‘Leren leven van de verwondering’ staat: Wij verlangen ernaar dat er in Nederland een steeds groter wordende groep komt die het evangelie hoort en gelooft. Voor hen willen wij openstaan en kerk zijn. Ook willen wij ons nadrukkelijk richten op die groepen mensen die wij met onze huidige manier van kerk-zijn niet bereiken. Die visie en dat verlangen krijgen middels pioniersplek Staarlicht heel concreet handen en voeten. Daarover vertelt Annelies Brik meer.
PIONIERSPLEK STAARTLICHT
Annelies stelt zichzelf voor. Ze is getrouwd, gezegend met drie kinderen, leerkracht voor groep 6 en nu ook kinder-/jongerenwerk op de Staart. Staartlicht is een pioniersplek die streeft naar aanwezigheid van kerk en geloof in de buurt. Het initiatief zoekt naar verbinding met jong en oud en de vorming van een gemeenschap als nieuwe vorm van kerk zijn. Daar wordt invulling aan gegeven door er te zijn in de wijk. Kinderen en jongeren krijgen aandacht en liefde. In en rondom de Petruskapel worden activiteiten georganiseerd en krijgt vieren rondom Kerst en Pasen een plaats. Concrete activiteiten zijn de kinder- en tienerclub, de jongerenbus, de vieringen, het zomerlicht en contactmomenten met buurtbewoners.
De hoop is dat daaruit een buurtkerk zich ontwikkelt. Met veel compassie neemt Annelies de aanwezigen mee in het verhaal van pioniersplek Staartlicht. Ze merkt op dat er een groot gemeenschapsverlangen is. Buurtbewoners leren elkaar beter kennen en staan open voor het evangelie van Jezus Christus. Door eenvoudigweg aandacht en liefde uit te delen worden harten aangeraakt.
Lees meer op: Pioniersplek-Staartlicht
MISSIE DORDT
Wiebe van Horssen brengt namens Missie Dordt staccato de volgende activiteiten onder de aandacht:
• Welkom in de kerk: Missie Dordt en het Platform organiseren evenals vorig jaar een campagne ‘Welkom in de kerk … met kerst’. Alle kerstdiensten worden overzichtelijk weergegeven. Het is de hoop dat zo vele Dordtenaren de weg naar de kerstviering of kerstdienst weten te vinden.
• Week van gebed: Missie Dordt en het Platform willen de week van gebed ’24 met als thema ‘Heb God lief … en je naaste als je zelf’ coördineren. Het is mooi als er voor iedere wijk een samenroeper is en kerken hier bottum-up invulling aan geven.
• Buurgericht christen zijn: Missie Dordt en Samen Dordt zijn bezig met een initiatief rondom buurtgericht christen en kerk zijn. Er worden mensen gezocht die in een denktank / kernteam willen deelnemen om dit initiatief verder richting en vorm te gaan geven.
• Betrokkenheid: Een aantal initiatieven van Missie Dordt vragen specifiek om meer betrokkenheid vanuit de kerken, namelijk pioniersplek Staartlicht, missionair kinderwerk SuperKids, jongerenwerk YoungLife en de Kliederkerk.
Meer daarover is te lezen op www.missiedordt.nl
NIEUW BESTUUR
Corrie van der Kraan en Jacqueline van den Bergh (volgt Dik van de Zeijden op als secretaris) zijn toegetreden tot bestuur. Zodat ook nu vrouwen zijn vertegenwoordigd. Het volledige beestuur is nu alsvolgt: Hans Berrevoets, voorzitter | Erik Schipper, vice-voorzitter | Jacqueline van den Bergh, secretaris | Dirk Pols, penningmeester | Dik van der Zeijden, bestuurslid | Franck Baggen, bestuurslid | Wiebe van Horssen, bestuurslid | Aaike Kamsteeg, bestuurslid | Corrie van der Kraan, bestuurlsid.
PRESENTATIE KERKENVISIE ‘TUSSEN HEMEL EN AARDE’ - Overzicht van alle geloofsgemeenschappen in Dordrecht
RIK VAN DER LINDEN, wethouder Cultuur en Erfgoed
40 gebedshuizen zijn er in Dordrecht. 61 Gebedshuizen zijn verdwenen en 29 Geloofsgemeenschappen. Maar er komen er ook weer bij. Er is wel behoefte aan ruimte, maar hoeft niet altijd een kerkgebouw te zijn. Rik vertelde uit het boek: Pelgrim zonder God: Aardig zijn is een kenmerk van Christen zijn, kennelijk zorgt geloof voor iets. Veel mooie ouwe troep. Vooral erfgoed dat een relatie heeft met iets wat we belangrijk vinden. Uit de gemeentelijke enquête kwam: 89% heeft een positief idee; de bouwkundige toestand is redelijk goed. Geloofsgemeenschappen gebruiken de gebouwen nog steeds. Wel zijn er verhuizing naar kleiner of groter pand. Aanvullende middelen voor onderhoud en restauratie zijn lastig. Mensen hechten aan het gebouw en kerkgebouwen met architectonische kwaliteiten. Kerken moeten kunnen groeien en ontwikkelen. Ook Moskeeen, zoals in Kasperspad. Gemeente moet vergunning verlenen om te slopen, maar dat gaat niet soepel. Gemeente wil meer invloed. Hierop volgde de discussie. Enerzijds is het goed dat gemeente de kerken wil steunen, maar aan de andere kant heeft de gemeente ook een belang: namelijk ruimte voor woningbouw. Algemene vond men dat goed overleg met gemeente over de toekomst van de kerken belangrijk is. De meeste kerken hebben kontakten met Sociale Wijkteams, Voedselbank, Inloopplekken. Kerken mogen er weer zijn. Een tijd geleden moesten kerken opgaan in wijken en absoluut niet opvallen. Nu mogen ze weer gezien worden. Kerkenvisie moet nog worden vastgesteld door college. In oktober komt de Kerkenvisie uit. Is gratis. Iedereen krijgt hem. Volgens Hans kunnen Kerkgebouwen elkaar ook helpen met ruimtegebruik. Rik vertelt dat er geen visie is op vastgoed voor geloofsgemeenschappen. Vaak kleinere gemeenschappen die niet flink kunnen investeren krijgen problemen. Er is behoefte aan maatschappelijk vastgoed. Hoe gaat het met nieuwe gebiedsontwikkelingen, was de vraag uit de zaal. Zoals bij Maasterras en Stadswerven. Zijn er dan ook kontakten ook geloofsgemeenschappen? Rik: Die vraag komt niet heel vaak langs. Hans: Let op als er nieuwe ontwikkelingen zijn, houdt dit in de gaten. Dat iets ook een ziel heeft. RIK: We houden Visie vast. Hopen op voldoende kontakten in de wijken, dat we meer weten wat kerken willen. Laten we kontakten houden als het nodig is.
JAARVERSLAG - DIK VAN DER ZEIJDEN
N.a.v. vragen, ook uit de zaal, vertellen Hans en Dik dat er een nieuwe website is: www.platformdordtsekerken.nl Dit om de zichtbaarheid te vergroten en waar veel informatie is te vinden. Platform is voor verbinding en verdieping, en is tegelijk ook de officiële vertegenwoordiging en overlegpartner naar buiten toe, voor gemeente en organisaties, etc. Wij zijn een Stichting en krijgen geoormerkt geld. De Remonstrantse Kerk kan zich niet vinden in de Stichtingsvorm. Zij vinden dat de Stichtingsvorm geen mogelijkheden biedt voor zeggenschap en hebben dan ook het lidmaatschap aan ons Platform opgezegd. Wij vinden dit uiteraard bijzonder jammer en gaan hierover met de kerk in gesprek. Want leden van het Platform moeten uiteraard zeggenschap hebben. In onze ogen kan dat ook met een Stichtingsvorm, maar we staan open voor verbeteringen.
Met onze financiën gaan we zo zuinig mogelijk om en leggen we verantwoording af.
Hans gaf een opsomming van activiteiten van het Platform en waar het Platform bij betrokken is:
- Preek van de Leek: Gaan we vormgeven.
- 5 mei 2025 (Nationale Feestdag): Vormgeven met de stad. Burgemeester gaat nadenken over inrichting Sumatraplein.
- KETI KOTI: Onze toespraak van Erik werd zeer gewaardeerd.
- Vrije Statenvergadering: Met een inspirerende toespraak.
- 15 Augustus: Indië-Herdenking was goed bezocht.
- Naamgeving paden op de Essenhof: Gijs van Bemmelenpad: Hoe het geloof mensen heeft bewogen.
- Kazanpad, Staat nu laatste rabijn. Moet worden: Voorlopg laatste rabijn in de stad.
- KroonGebed op 18 september en PrinsjesdagOntbijt 19 september: Mooie toespraken
AANDACHT VOOR ACTIVITEITEN:
MISSIE DORDT Week van Gebed | SamenGroepen in Wijken | Meer Buurtgericht Christen kerk zijn | StaartLicht | Kinder- en Jongerenwerk
JULIANAKERK Staan midden in Krispijn. De pastorie kwam vrij. Daar worden nu activiteiten ontplooid voor mensen uit de wijk. Koffieochtenden, vrouwenochtenden, kinderbijeenkomsten, Bijbelbijeenkomsten. Een brug tussen wijk en kerk. HUIS VAN VREDE wil men zijn. Men denkt erover om wasmachines neer te zetten, waar mensen hun was kunnen doen en een Voedselbibliotheek. Ook is er opvang voor Oekrainers. Daarover is ook kontakt met Elly van Wenum. Oekrainers gaan ook naar de Herdenking op 4 mei. En naar Tilburg voor de Orthodoxe Paasviering.
NEDERLANDS GEREFORMEERDE KERK
3-tal Inspiratie-avonden: Natuurlijke verbinding tussen geloof en (natuur)wetenschap. Gebaseerd op het wetenschappelijke boek: Meesterwerk. Over Kosmos en Schepping.
Door 3 verschillende kerken, start 20.00 uur, inloop 19.30 uur
- 31 oktober: Bijbel en Kosmologie | Open Hofkerk
- 14 november: Bijbel en Biologie | Kandelaarkerk
- 28 november: Bijbel, Mens en Lijden | Zuidhovenkerk
https://dekosmoseenmeesterwerk.nl/
JOODSE GEMEENSCHAP VAN DORDRECHT
Kijk op website voor programma.
NAMENS REFORMATIE INSTITUUT DORDRECHT
Kijk op website voor informatie.